Χειμώνας και ψύχος – Οδηγίες για το τι οφείλουμε να προσέχουμε στο αυτοκίνητο μας

Χρήσιμες οδηγίες από την Super Creta Gas – ΚΟΥΜΟΥΛΑΣ ΑΕ για το αυτοκίνητό μας σε θερμοκρασίες ψύχους και παγετού

Οδηγίες για το τι οφείλουμε να προσέχουμε στο αυτοκίνητο μας με αφορμή την Κακοκαιρία «Ελπίς», δίνει η Super Creta Gas – ΚΟΥΜΟΥΛΑΣ ΑΕ:

Ένα λιπαντικό καλής ποιότητας
Φροντίζουμε να λειτουργούμε τον κινητήρα σε χαμηλές στροφές και χωρίς απότομες επιταχύνσεις μέχρι το λιπαντικό να φτάσει στο βέλτιστο ιξώδες του.

Κατά τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα, το λιπαντικό γίνεται πιο παχύρρευστο από το κανονικό και χρειάζεται να θερμανθεί για να αποδώσει τα βέλτιστα. Επιπλέον, επειδή το αυτοκίνητο μπορεί να είναι ακίνητο για ώρες, όλο το λάδι έχει «καθίσει» στον στροφαλοθάλαμο, οπότε χρειάζεται να λιπάνει ξανά όλα τα μέρη του κινητήρα όταν τον ξεκινάμε.

Αφού εκκινήσουμε τον κινητήρα, το ιδανικό είναι να περιμένουμε τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσουμε, καθώς αυτό δίνει χρόνο στο λιπαντικό να περάσει στο εσωτερικό του κινητήρα και να λιπάνει όλα τα μηχανικά μέρη με τη χαμηλότερη δυνατή ταχύτητα στο ρελαντί.

Αποφεύγουμε:

  • Να επιταχύνουμε απότομα και να λειτουργούμε τον κινητήρα ψηλά για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω.
  • Να θέτουμε σε λειτουργία τη θέρμανση της καμπίνας πριν ακόμα ζεσταθεί ο κινητήρας, καθώς σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν τη θερμότητα ενός κινητήρα που, αν είναι κρύος, δεν μπορεί να θερμάνει την καμπίνα.

Σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου

Ας μην παραλείπουμε τη σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου, ιδιαίτερα το χειμώνα, διαφορετικά ο κινητήρας και τα κινούμενα και μη εξαρτήματα του δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν σωστά και το κρύο θα κάνει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά. Δεν παίζουμε με το λαμπάκι της βενζίνης.

Είναι καλό να έχουμε αρκετά καύσιμα στο ντεπόζιτο μας. Μην προσπαθούμε να διανύσουμε και το τελευταίο δυνατό χιλιόμετρο με αναμμένη την ένδειξη προειδοποίησης, μιας και η υπερβολικά χαμηλή ποσότητα καυσίμου δεν είναι ό,τι καλύτερο για την αντλία καυσίμου του αυτοκινήτου.

Πρόσθετα για βενζίνη και ντίζελ πωλούνται σε καταστήματα ανταλλακτικών αυτοκινήτων και βενζινάδικα, το καθένα συμβάλλει στην αποτροπή της κατάψυξης του συστήματος καυσίμων και, στην περίπτωση των αυτοκινήτων ντίζελ, στη στερεοποίηση του ντίζελ.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ένα μπουκάλι πρόσθετων από καιρό σε καιρό (για κινητήρες ντίζελ, ένα μπουκάλι σε κάθε γέμισμα).

Προσοχή !

Το καύσιμο μπορεί να περιέχει ήδη πρόσθετα, επικοινωνήστε με το προσωπικό των βενζινάδικων πριν προσθέσετε οτιδήποτε άλλο στη δεξαμενή καυσίμου.

Κρατήστε τα φώτα σας καθαρά. Η φωτεινότητα των φώτων σας έπειτα από 30 χιλιόμετρα σε συνθήκες βροχής στον αυτοκινητόδρομο μπορεί να μειωθεί μέχρι και 40%.

Ελέγχουμε την μπαταρία !
Η μπαταρία ενδέχεται να χρειαστεί αντικατάσταση κάθε τρία χρόνια περίπου, αν η λειτουργία της είναι ικανοποιητική μέχρι τότε, αλλά μπορεί να χρειαστεί και συντομότερα, αν αρχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι η μπαταρία πρόκειται να πάψει να λειτουργεί είναι ότι ο κινητήρας αργεί να πάρει εμπρός. Επίσης, η κόκκινη προειδοποιητική ένδειξη μπαταρίας στον πίνακα οργάνων θα μπορούσε να αρχίσει να αναβοσβήνει καθώς οδηγείτε, ή να αργεί να σβήσει περισσότερη ώρα από τη συνηθισμένη όταν ξεκινάτε τον κινητήρα.

Δώστε προσοχή στις προειδοποιητικές ενδείξεις του ταμπλό.

Αξιολογούμε την κατάσταση των ελαστικών μας!
Τα φθαρμένα ελαστικά είναι επικίνδυνα σε οποιαδήποτε εποχή, αλλά αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο στις βροχές, το χιόνι ή τον παγετό του χειμώνα.

Τα λάστιχα οφείλουν να διατηρούν αυλάκια βάθους τουλάχιστο 1,6 χιλιοστού, ενώ κάποιοι ειδικοί προτείνουν αντικατάσταση τους στα 3 χιλιοστά για ασφαλείς αποστάσεις φρεναρίσματος.

Ελέγχουμε κατά πόσο η ρεζέρβα παραμένει σε καλή κατάσταση.

Αν οδηγούμε σε επαρχιακούς, ή ανώμαλους δρόμους, ίσως χρειαστούμε αλυσίδες ή

ίσως είναι καλή ιδέα να προμηθευτούμε χειμερινά ελαστικά.

Ελέγχουμε τα λάστιχα των υαλοκαθαριστήρων και αναπληρώνουμε το υγρό καθαρισμού.

Σιγουρευόμαστε ότι οι υαλοκαθαριστήρες μας είναι σε καλή κατάσταση, χωρίς σκισίματα ή τρύπες, καθώς και ότι καθαρίζουν το παρμπρίζ σωστά. Μπορούμε να τους καθαρίσομε

χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανί κάθε τόσο.

Ωστόσο, ας μην επιχειρούμε σηκώνουμε τους υαλοκαθαριστήρες από ένα παγωμένο, ή καλυμμένο με χιόνι τζάμι, αφού τα λάστιχα τους θα μπορούσαν να σκιστούν.

Θυμηθείτε επίσης να προμηθευτείτε υγρό καθαρισμού.

Θα εκπλαγούμε από το ποσό συχνά εξαντλείται το υγρό στη διάρκεια ενός βροχερού χειμώνα, όπου το παρμπρίζ μας λερώνεται συχνά. Το να μην έχουμε υγρό καθαρισμού στο δοχείο του αυτοκινήτου μας μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο.

Συμπληρώνουμε αντιψυκτικό
Το αντιψυκτικό που αποτελεί συστατικό του ψυκτικού υγρού εμποδίζει το πάγωμα του υγρού στο σύστημα ψύξης του κινητήρα και τις βλάβες που θα μπορούσαν να προκληθούν, οπότε είναι καλό να γεμίζουμε το δοχείο του.

Το ψυκτικό υγρό πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 2 – 5 χρόνια, ανάλογα με τις οδηγίες του προϊόντος και το αυτοκίνητο.

Ελέγχουμε αν πλησιάζει η ώρα του Service!
Όπως και οι παραπάνω συμβουλές και η η συγκεκριμένη ισχύει όλο το χρόνο, όμως ο χειμώνας την κάνει πιο επιτακτική.

Συνήθως το service προτείνεται κάθε 20.000 χιλιόμετρα, ή μία φορά το χρόνο, ανάλογα με το ποιο από τα δύο έρχεται πρώτο. Ωστόσο, κάθε αυτοκίνητο είναι διαφορετικό, οπότε και ακολουθούμε τις οδηγίες που αναγράφει ο κατασκευαστής.

Σε μερικές περιπτώσεις το service των αντιπροσωπιών και τηρεί λίστες αναμονής, οπότε είναι καλό να προνοούμε και να κλείνουμε έγκαιρα το service του αυτοκινήτου μας.

Ελέγχουμε τα φρένα μας !
Τα φρένα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση, ειδικά μέσα στο χειμώνα.

Σε περίπτωση που τα φρένα ‘στριγγλίζουν’, ή ακούμε άλλους θορύβους, ή η αίσθηση τους δεν είναι η συνηθισμένη, θα χρειαστεί να γίνει έλεγχος.

Αν χρησιμοποιήσουμε το αυτοκίνητο μετά από μέρες όπου είχε παραμείνει ακίνητο στο κρύο, ξεκινάμε αργά, ώστε να σιγουρευτούμε ότι οι δίσκοι, οι δαγκάνες, ή το χειρόφρενο δεν έχουν παγώσει.

Σιγουρευόμαστε ότι έχουμε στο αυτοκίνητο μας τα παρακάτω, για να τα χρησιμοποιήσουμε σε περίπτωση ανάγκης:

  • Εργαλείο για ξύσιμο του πάγου
  • Τρίγωνο ασφαλείας
  • Ζεστά ρούχα, κουβέρτα, ή υπνόσακο
  • Πρακτικά παπούτσια, όπως πχ γαλότσες
  • Φακό και μπαταρίες
  • Το κινητό μας τηλέφωνο και φορτιστή αυτοκινήτου με αντίστοιχο βύσμα
  • Φτυάρι (σε περίπτωση χιονιού)
  • Μπάρες ενέργειας: Διατηρούνται εκτός ψυγείου, μπορούν να σε χορτάσουν ακόμα κι αν βρίσκεσαι κάπου που δεν μπορείς να έχεις εύκολη πρόσβαση για… ανεφοδιασμό!
  • Νερό: Ένα μπουκάλι είναι απαραίτητο. Μπορεί να σου χρήσιμο ανά πάσα ώρα και στιγμή.
  • Αλάτι για τον πάγο
  • Γυαλιά ηλίου: Πολλά ατυχήματα έχουν συμβεί λόγω του ήλιου που πέφτει στα μάτια. Μην υποτιμάτε ποτέ την δύναμή του.
  • Κουτί πρώτων βοηθειών: Θα πρέπει να περιέχει αντιπυρετικά, φάρμακο για γαστρεντερική διαταραχή, φάρμακο για την ναυτία, γάζες, αντισηπτικά υγρά, θερμόμετρο, φυσιολογικό ορό για τα μάτια ή τη μύτη.

 

 

Τέλος , ας δώσουμε προσοχή στα γατάκια που ίσως να κρύβονται στο αυτοκίνητο μας για να αποφύγουν το κρύο !

Απολαμβάνουμε και το Χειμώνα, το χιόνι, την φύση και τις απαραίτητες μετακινήσεις μας ή τις εξορμήσεις μας με την οικογένεια μας ή τις παρέες μας με οδική ασφάλεια!