ΦΕΡΜΕΛΗ – Για την Ελλάδα και τα σύμβολα της

Η «ΦΕΡΜΕΛΗ» – Όμιλος Ανάδειξης της πολιτιστικής, καλλιτεχνικής και εθνικής μας κληρονομιάς είναι μία πρωτοβουλία ιδιωτική, εγγεγραμμένη στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία προσανατολίζεται

• στην παγκόσμια προβολή και ανάδειξη της φιγούρας του «ΕΥΖΩΝΑ» ως χαρακτηριστικό σύμβολο και έμβλημα της νεοελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και ως σύμβολο ανδρείας και λεβεντιάς στους αγώνες για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία
• στην ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών της ευζωνικής στολής καθώς και τη διάσωση και διάδοση των τεχνών, των παραδόσεων και των τεχνικών που σχετίζονται με αυτήν
• στην ανάπτυξη δράσεων για την διάδοση όλων των ιστορικών, πολιτιστικών, αξιακών και άλλων στοιχείων που συνδέονται με τον Εύζωνα σε μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης

Οι Εύζωνες και το Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη είναι διεθνές σημείο αναφοράς για την Ελλάδα. Εμβαθύνοντας όμως στην ιστορία τους, διαπιστώθηκε ότι αυτή δεν είναι ευρύτερα γνωστή στις νεότερες γενιές Ελλήνων. Ελάχιστοι ειδικοί γνωρίζουν τους συμβολισμούς που περικλείει η στολή των Ευζώνων ενώ η ιστορία τους δεν διδάσκεται.

Η ίδια η ονομασία του πολιτιστικής εταιρείας παραπέμπει στην φέρμελη, δηλαδή το γιλέκο της στολής των Ευζώνων. Κεντημένη στο χέρι, η φέρμελη είναι το πιο δύσκολο και απαιτητικό κομμάτι ολόκληρης της ενδυμασίας, καθώς για την κατασκευή του απαιτείται χρονική περίοδος επτά μηνών. Φτιάχνεται από μάλλινο ύφασμα, ενώ στο πίσω μέρος της, από τον ώμο μέχρι και τη μέση, προεξέχουν δύο κομμάτια με λευκά και επίχρυσα νήματα που απεικονίζουν σχέδια από την πλούσια ελληνική λαογραφική παράδοση. Επιπλέον διαθέτει κίτρινες λωρίδες που καθορίζουν τον στρατιωτικό βαθμό του Εύζωνα (μια για τον δεκανέα και δύο για τον λοχία).

Για την επίτευξη αυτού του ευγενικού σκοπού της, στοχεύει σε διάφορες δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού ενώ έχει ήδη αναπτύξει δράσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με μεγαλύτερη αυτή της εξεύρεσης υποτροφίας για έναν Εύζωνα, στη μνήμη του εικοσιτετράχρονου Εύζωνα, Σπύρου Θωμά, ο οποίος απεβίωσε την 22 Φεβρουαρίου 2019 εν ώρα υπηρεσίας.
Στην ίδια κατεύθυνση, η ΦΕΡΜΕΛΗ προσανατολίζεται στην εξεύρεση υποτροφίας για τη συγγραφή επιστημονικού επιστημονικού βιβλίου ή μεταπτυχιακής εργασίας για την ιστορία των Ευζώνων.

Με τη βοήθεια εθελοντών και υποστηρικτών, στους οποίους έχω τη τιμή και χαρά να ανήκω αλλά και του δικτύου της, η «ΦΕΡΜΕΛΗ» έχει δρομολογήσει την υλοποίηση πληθώρας δράσεων, πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων, εκδόσεων, σεμιναρίων, κ.α., συνδεδεμένων με την διάδοση των παραδόσεων και των αξιών μας, μια εκ των οποίων θα είναι και η σχεδιαζόμενη για την 19η Μαρτίου 2022 εσπερίδα, πολιτιστικής και ιστορικής μνήμης, στο Ηράκλειο.

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω δράσεων της εντάσσεται και η θεματική έκθεση «ΕΥΖΩΝΕΣ», με τη συμμετοχή 65 διακεκριμένων Ελλήνων εικαστικών. Η έκθεση είναι πλαισιωμένη από έναν πρωτότυπο πυρήνα ιστορικής αναφοράς, φωτογραφίες, ιστορικά κειμήλια και συλλεκτικά αντικείμενα από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία από το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, με πρωτοβουλία της εικαστικού, προέδρου της ΑΜΚΕ «ΦΕΡΜΕΛΗ» και φίλης Λίζας Πενθερουδάκη.

Όπως αναγράφεται και στον εξαιρετικό της κατάλογο, καταφέρνει να αναδείξει την συγκινησιακή φόρτιση που προκαλεί το αφήγημα του Τάγματος των Ευζώνων. Ένα αφήγημα «στολισμένο» με μύθους και θρύλους, πηγή έμπνευσης για ξένους περιηγητές, για ζωγράφους και ποιητές λαϊκούς και μη, για πεζογράφους.

Είναι μεγάλη επιτυχία επίσης ότι το Ηράκλειο είναι ο τρίτος σημαντικός σταθμός της, ενώ το ταξίδι της συνεχίζεται. Η έκθεση, μια συνδιοργάνωση του Δήμου Ηρακλείου, δια της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και της «ΦΕΡΜΕΛΗ», εγκαινιάστηκε με πλήθος κόσμου το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022 και θα λειτουργεί έως και τις 10 Μαρτίου του 2022 στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια έχει η Ίρις Κρητικού, την επιμέλεια του αρχειακού υλικού έχουν ο Νίκος Βατόπουλος & η Ίρις Κρητικού.

Άξιος λόγου και ο κατάλογος, τα κείμενα του οποίου υπογράφουν οι: Αριστέα Τ. Πλεύρη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Εθελοντισμού και Μνημείων Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, η Λίζα Πενθερουδάκη, Εικαστικός-Πρόεδρος ΔΣ ΑΜΚΕ ΦΕΡΜΕΛΗ, Νίκος Βατόπουλος και Ίρις Κρητικού και ο καλός μου φίλος Δρ. Λάζαρος Ριζόπουλος, Διδάσκων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ τον σχεδιασμό της ταυτότητας και της έκδοσης έχει ο Ανδρέας Γεωργιάδης.